Lisanne Hoogerwerf

solo expositie

Solo-expositie

Common Ground

Hoogerwerf creëert landschappen als reflectie van haar innerlijke beleving. Zij neemt ons mee naar een bijzondere wereld waar verbeelding werkelijkheid wordt, of omgekeerd. In de nieuwe fotoserie ‘Fragments of Common Ground’ neemt ze haar toevlucht tot een wijds panorama.

In een eindeloze waterrijke omgeving, die de lucht weerspiegelt, met eilanden waarop archetypische, kleurrijke gebouwen staan, laat Hoogerwerf zien dat alles pais en vree kan zijn. Er lijken keurige eilanden te drijven in een oceaan tussen hemel en aarde tegen een schimmige horizon. Ze schijnen als zelfstandige eenheden alle voorzien van eigen energie. Je kunt hier denken aan een duurzame toekomst; of aan veilig speelterrein voor kinderen, bij een groen eilandje verderop. Is dat alles een droom of na de zondvloed? Immers, zijn die verre luchten niet dreigend, de bomen zonder blad, huizen zonder bewoners en het water stil zoals na de storm? Je waant je tussen een liefelijk tafereel en een filmisch drama, waarvan het spel nog moet beginnen. Dit ongewisse blijft boeien.

Lisanne Hoogerwerf (1987) is afgestudeerd als schilder (KABK, 2011) maar vond na verloop van tijd toch de fotografie meer passend om zich in uit te drukken. Zij maakt eerst maquettes met gebruik van allerlei middelen zoals hout, zand, lijm of papier. Om kleur te geven en sfeer te creëren gebruikt zij verf en krijt. Gevoelsmatig weet zij heel goed hoe een beeld op te bouwen, bijv. door een object dramatisch te positioneren of te contrasteren met de achtergrond. Hoogerwerf gebruikt in haar landschappen spannende composities. En haar kleurencombinaties ogen aantrekkelijk, haast schilderachtig. Zo construeert zij haar taferelen voordat van dat resultaat een foto wordt gemaakt.

Galerie Helder, Tasmanstraat, Den Haag, Nederland