Kunstenaar

Lisanne Hoogerwerf

nl 1987

Lisanne Hoogerwerf studeerde in 2011 af aan de KABK in Den Haag als schilder maar vond na verloop van tijd toch de fotografie meer passend om zich in uit te drukken. Na enige werkzame jaren als fotograaf en filmer van sociale projecten begon zij in 2019 met het vrije werk als kunstenaar. De drang om iets te doen met haar almaar opdoemende innerlijke voorstellingen was sterk. Haar werk reflecteert de losgezongen verhoudingen tussen mens, natuur en cultuur. De voorstellingen zijn vaak herkenbaar uit een schrijnende werkelijkheid: desolate hutten, beklemmende landschappen of vreemde taferelen, waarin de mens afwezig is. Zonder de werkelijkheid expliciet te maken confronteert Hoogerwerf ons als kijker met de toestand van de wereld waarin de samenhang, de samenwerking, de samenleving op zijn minst verstoord lijken.

Lees meer

Dankzij de belichting en het kleurgebruik wordt de sfeer verassend genoeg niet onaangenaam maar eerder dromerig en schilderachtig. Het wekt de nieuwgierigheid op om te onderzoeken wat je ziet: bijv. op een leeg afgebakend veld een hoog bouwsel met een tentdoek, waar mogelijk net een concertje gaande was dat abrupt is geëindigd; of het beeld van een vrolijk versierd feestje waar echter niemand kwam. Dat je alleen maar kunt gissen wat er aan de hand is, maakt haar werk zo sterk, universeel en poëtisch tegelijk.

Zij maakt eerst maquettes met gebruik van allerlei middelen zoals hout, zand, lijm of papier. Om kleur te geven en sfeer te creëren gebruikt zij verf en krijt. Gevoelsmatig weet zij heel goed hoe een beeld op te bouwen, bijv. door een object dramatisch te positioneren of te contrasteren met de achtergrond. Hoogerwerf gebruikt in haar landschappen spannende composities met aantrekkelijke kleurencombinaties. Zo construeert zij haar taferelen voordat van dat resultaat een foto wordt gemaakt.

 

In de studio van Lisanne Hoogerwerf

Studio impressie ‘ Making of Future Poetry’