Chemistry

Sanne Terweij-David Engel-Sigrid van Woudenberg

Bekijk kunstwerken

Groepsexpositie

Chemistry

Mensen willen het leven doorgronden en er betekenis aan geven. De natuur- en scheikunde evolueren daarbij in vrijheid tot steeds nieuwe inzichten. Ook ideeën zweven vrij in de ether en creëren bij moedwillige botsing of toevallige ontmoetingen soms een bijzonder resultaat. De praktijk van kunstenaars is nauw verwant aan deze zoekende ontdekkingstocht.

David Engel (1973) experimenteert met verschillende materialen zoals polystyreenschuim, epoxy, spuitverf en gesso. De veranderingen die optreden bij het samenvoegen gebruikt hij als basis voor de werken. Daaraan worden in verschillende bewerkingen van het materiaal associaties toegevoegd. Alle veranderlijkheid daarin omarmt hij met de nieuwsgierigheid om iets nieuws uit de materiaaleigenschappen te halen. Hij werkt intuïtief aan een imaginaire ruimte; ruimte om zich te verwonderen. Het is als een vertaling van zijn verlangen naar harmonie en brede horizonten. Zijn nieuwe schilderijen zijn minder sculpturaal dan voorheen, maar hebben nog steeds architectonische kwaliteiten met een hoge mate van transparantie.

In het werk van Sanne Terweij (1984) zien we magische kleuren, geconstrueerd in gecomponeerde platte, vierkante of langwerpige plaatjes die tezamen een werk vormen. Deze plaatjes zijn gerangschikt in kleuren, die overlopen van donker naar licht en andersom. Verschillende experimenten leverden talloze schakeringen op van kleur en helderheid. De werken zijn weliswaar van metaal maar hun uiterlijk oogt warm en aangenaam. Terweij geeft haar werken titels die spreken als fijne ervaringen of als door haar gekoesterde herinneringen.

Sigrid van Woudenberg (1967) werkt associatief met papier, Siberisch krijt en potlood. Haar nieuwe werken tonen herhalende, kleurrijke patronen met veel rondingen en schaduwwerking. De fascinerende vormen lijken op een aaneenrijging van weefsels, die schijnen te vibreren, te ademen als levende organismen. Ze zijn onbestemd en tegelijkertijd ook vrolijk makend. Qua afmeting doen ze zich groter voor dan ze zijn. Van Woudenberg tovert met haar tekeningen de wereld naar haar eigen fantasie met titels als: ‘Our House has different Shadows’, ‘Time a Thief’ en ‘Lust for life’.