Kunstenaar

David Engel

nl 1973

David Engel experimenteert voortdurend om uit allerlei materialen een ruimtelijk beeld te componeren. Een speelse aanleg is hierbij duidelijk aanwezig.

Recente werken zijn minder driedimensionaal en veelkleuriger dan het vorige en nu vooral gemaakt van polystyreenschuim, epoxy, spuitverf en gesso. De veranderingen die optreden bij het samenvoegen daarvan gebruikt hij als basis. Daaraan worden in verschillende bewerkingen van het materiaal associaties toegevoegd. Alle veranderlijkheid daarin omarmt hij met de nieuwsgierigheid om iets nieuws uit de materiaaleigenschappen te halen. Hij werkt intuïtief aan een imaginaire ruimte; ruimte om zich te verwonderen. Het is als een vertaling van zijn verlangen naar harmonie en brede horizonten.

De oudere serie wandobjecten van gebogen multiplex, in overwegend neutraal witte kleur en met een ingekapseld kleurvlak dat terugkaatst uit de tussenruimte, versterkt de ruimtelijkheid en geeft een zachte gemoedstoestand. Terwijl dat werk doet denken aan voorbijdrijvende wolken, zijn de nieuwe schilderijen minder sculpturaal, maar met nog steeds architectonische kwaliteiten en een hoge mate van transparantie.