Kunstwerk

Eruption

Jaar
2018
Techniek
PhotoRag Baryta paper on Dibond, framed
Editie
3 van 5
Afmetingen
90 × 60 cm
Prijs
€ 2.600
KunstKoop van toepassing. Rekentool

Zijn werken zijn in feite de neerslag van een performance in vaak extreme omstandigheden. Hevige kou, scherpe rots, ruwe bomen of zachte mossen kwellen of koesteren het kwetsbare lichaam. Daarin zoekt hij wie of wat zijn tegenstander is. Die doet een krachtig beroep op zijn uithoudingsvermogen om zowel met lichaam als geest de ruige natuur te doorstaan en begrijpen.

Gullichsens werken neigen naar de welbekende interpretaties van de natuur uit de Romantiek, zoals die van Casper David Friedrich (‘Der Wanderer über dem Nebelmeer,’ 1818). Ook refereert het aan de Griekse mythologie, zoals zijn ‘Icarus’ in een wit landschap. Maar ook herken je er de van Bas Jan Ader (1942-1975) vergelijkbare fysieke krachttoeren die de elementen uitdagen. Gullichsens fotografie getuigt van een existentieel verlangen naar geborgenheid. De beelden hebben een intieme, poëtische kwaliteit en zullen nog lang op je netvlies blijven hangen.

Svante Gullichsen woont en werkt in Helsinki. Werken bevinden zich in o.a. de Finse Staatskunstcollectie en verscheidene privécollecties.

(F&M, 2023)