Solo-expositie

Unleashed and beyond

Kunstenaar

‘UNLEASHED’ heet het samenwerkingsproject tussen de Zuid-Afrikaanse fotograaf Roger Ballen (1950) en de Nederlandse tekenaar-beeldhouwer Hans Lemmen (1959). Het werk van Ballen is duister te noemen en dat van Lemmen eerder poëtisch. Beiden hebben een oeuvre opgebouwd dat bestaat uit enkele duizenden werken met grotendeels overeenstemmende thematiek en beeldtaal. In hun beider collages veel dieren, surrealistisch, hallucinant, archaïsch.

Na dit project ontwikkelde Lemmen een verdergaande fusie tussen tekening en foto. Hij kraste delen van de foto weg en tekende met houtskool. Er ontstond een wonderlijke chemie: het wit door het krassen en het zwart van de houtskool fuseerden met de foto: het oog maakt in eerste instantie geen onderscheid tussen foto en tekening. Dit was dus totaal foto maar tegelijk totaal tekening.

Recent leerde Lemmen het werk kennen van fotograaf Tarek Ode, die al jaren gepassioneerd de prehistorische sporen documenteert van de Guanches, de eerste bewoners van de Canarische eilanden, voor archeologen en voor zichzelf. Lemmen kreeg diens volledige fotoarchief ter beschikking. Het zijn vaak verstilde berg- of woestijnlandschappen met archeologische sites.

Een verblijf op Fuerteventura toonde hem graven van vóór de Spaanse tijd, maar ook hedendaagse, geïmproviseerde graven met in de cement gekraste opschriften van op het strand aangespoelde mensen. Zijn nieuwe werk kreeg zo onbedoeld ook een zeer actuele inhoud. De oeroude en de nieuwe graven, het vermoeide uitdrogende eiland, vluchtelingen en massatoerisme, ze versmelten daarin, net zoals fotografie en tekening.

Tasmanstraat 188, Den Haag, Nederland