Galerie Helder

2015 - Time Zones


Opening

zaterdag 11 april

om 16.00 u


In onze wereld van snelle veranderingen proberen we de werkelijkheid te bevatten door ordening. We brengen structuur aan en geven waarderingen om zaken afzonderlijk en onderling te begrijpen. Een nieuw ontdekte plek bijvoorbeeld verwijst naar een persoonlijke herinnering. Vele ‘vreemde’ plekken tezamen raken zo vertrouwd aan onze culturele beleving. Maar wat als door voortschrijdende techniek veel zaken zich sneller voltrekken dan we zelf kunnen bijhouden?

 

Denk aan reizen, aan desoriëntatie, aan cultuurschok. We verplaatsen ons van plek naar plek in een flink tempo. De vertrouwde omgeving is precair, en als die buiten beeld is,  kunnen wijzelf van slag raken. Cultuurverschillen roepen vervreemding op, evenals verstedelijking en aantasting van de natuur dat kunnen.

 

In Time Zones presenteren kunstenaars Bart Benschop (1965) en Thom Vink (1965) hun verbeelding vanuit de fascinatie met snelheid. Allebei gebruiken hiervoor de fotografie, met meer of minder nadruk tussen stilstand en beweging.

 

Bart Benschop legt zich erop toe om beelden te schieten van de ons omringende samenleving, terwijl hij zelf met hoge snelheid voortbeweegt. Als doorgewinterd analoog fotograaf legt hij met hergebruik van dezelfde filmstrook meerdere beeldlagen over elkaar vast. Dat levert unieke panoramische fotografie op, als overlappingen van ordening en chaos, van structuur en abstractie, met een fantastisch spel van kleur en licht.

 

Thom Vink speelt zijn gefilmde of gefotografeerde eigen collages of 3d-modellen af in een versneld of vertraagd tempo. Of hij tekent een bestaande kristallijne of nieuwe eigen ordening als afkomstig uit een andere tijd. Zijn verstilling van de tijd, in gedaantes van natuurverschijnselen of artefacten, levert cryptische intuïtieve beelden op.  Je innerlijke dialoog rond een traag veranderende natuur of cultuur zorgt voor een rondspokende geest in zijn haast desolate, melancholische ruimtes. Ruimte en tijd krijgen hier een beleving van genadeloze continuïteit.

 

(Frey Feriyanto, maart 2015)

Future exhibitions

Past exhibitions

2020 - IN & OUT
12 jun - 18 jul
2016 - WINTERMEZZO
12 dec - 11 jan
2015 - Hybrids
6 jun - 5 jul
2013 - New Star(s)
7 sep - 15 sep
2013 - Summer Knows
23 aug - 1 sep
2012 - PR#1 - After
10 mrt - 18 mrt
Tasmanstraat 188 Den Haag | 070-346 6309