Galerie Helder

2014 - Tomorrow Never Lies

 

Solo expositie van schilder Jakob de Jonge, tezamen met beelden van Willem Speekenbrink.

Lees hier een verslag van Jegens & Tevens

 

Het besef van sterfelijkheid en hoop gaan vaak samen. Hoe paradoxaal dit ook mag klinken, het wordt goed zichtbaar gemaakt in het werk van zowel de schilder Jakob de Jonge als van de beeldhouwer Willem Speekenbrink. Tomorrow Never Lies gaat over hoe men via kunst de wereld kan beschouwen. Maar wat we zien is niet altijd te verwoorden.

 

Jakob de Jonge (1982) kiest een palet van felle contrasterende kleuren. Hij schildert energiek,  virtuoos en trefzeker. Het perspectief heeft veel verdwijnpunten, zoals in zijn gestapelde architectonische gebouwen. Daarmee wordt de toeschouwer verleid tot kijkplezier in iedere hoek waar ruimtelijk iets gebeurt. Maar als je goed kijkt dan treedt vervreemding op, bijvoorbeeld bij gebouwen op een scheepsromp of duikboten met gebrandschilderde ramen. De schilder keert dreiging om naar optimisme en een haast utopisch wereldbeeld. Als een regisseur van zijn verbeelding laat hij de toeschouwer raden wat er aan de hand is in de wereld.

 

Met wulpse beelden lijkt Willem Speekenbrink (1953) zijn onsterfelijkheid te willen manifesteren. De organische vormen lijken op wezens, ergens tussen plant en dier. Bijvoorbeeld een ui-vorm, waaruit een lange slurf een soort ruggengraat oplevert. Met enige fantasie bespeur je beweging, kwetsbaar en levendig. De eenvoudige vorm evolueert daarbij langzaam naar een nieuw stadium. Zijn fallusvorm lijkt op een monument van het leven, een symbool van zijn onsterfelijkheid. Of is het zijn gedenkteken voor de vergankelijkheid?

Future exhibitions

Past exhibitions

2020 - IN & OUT
12 jun - 18 jul
2016 - WINTERMEZZO
12 dec - 11 jan
2015 - Hybrids
6 jun - 5 jul
2013 - New Star(s)
7 sep - 15 sep
2013 - Summer Knows
23 aug - 1 sep
2012 - PR#1 - After
10 mrt - 18 mrt
Tasmanstraat 188 Den Haag | 070-346 6309