Galerie Helder

2014 - Everything In Its Right Place

 

Jochem Rotteveel (1976) | Sander Reijgers (1977)

 

Preview zaterdag 6 september 16.00 - 19.00 uur

Opening zaterdag 6 september 19.00 uur!

door Mariette Dölle (artistiek directeur TENT Rotterdam) 

* * * 

Let op: Voorafgaand aan de officiële opening ’s-avonds om 19.00 uur is de expositie vanaf 16.00 uur al te bezichtigen. Aansluitend start om 20.00 uur in Den Haag de MuseumNacht

* * * 

Jochem Rotteveel en Sander Reijgers zijn schilders. De dialoog in hun werk is voelbaar op verschillende niveaus. Snelheid en traagheid zijn thema’s van deze tentoonstelling. Ook expressiviteit versus stilte; en buitenruimte versus binnenruimte. De figuratie van Rotteveel staat tegenover de gelaagde monochrome doeken van Reijgers.

Beide kunstenaars schuwen het experiment niet. Ze passen bijzonder in de huidige tijdgeest, in de schilderkundige traditie waar alles mogelijk is.

 

De eerste indruk van Rotteveels werk getuigt van zijn werkwijze. Snel, met een trefzekere en ritmische handeling; vloeiend en soms hoekig, in strakke lijnen of kadrering die soms over elkaar gezet worden, dan weer naast elkaar als contrasten. Jochem Rotteveel werkt graag in relatie tot zijn fysieke omgeving. De afmeting van zijn werk is vaak royaal, neigend naar monumentaal formaat.

Als drager kiest hij gebruikt verpakkingsmateriaal: eerst karton en later hout. Hij schildert met alledaags vinyl tape. Die komt in gefabriceerde kleuren, dus plat, met weinig nuances maar wel contrasterend helder. Zijn onderzoek naar de kwaliteit hiervan toonde de noodzaak van speciale tape met de beste kwaliteit; en die is best kostbaar.

 

Daartegenover staan de werken van Reijgers als zwijgzame, geïsoleerde oppervlakken. Vanaf de zijkant zie je hoe het werk is opgebouwd en wat er naar de oppervlakte komt. Zijn werk krijgt daardoor een driedimensionale beleving, alsof het wandobjecten zijn. De massa’s verflagen doen het werk zwaar aanvoelen. Het lijken gedempte schilderijen waarin het oppervlak het maakproces laat zien. Het doet een langdurig proces van overpeinzing vermoeden tussen de vele lagen verf door.

 

De klassieke vraag blijft: is dit alles nog schilderkunst? En bij kunsttheoretische benadering: zijn het hier schilderijen of objecten?

 

Van harte welkom!

 

Expositie 6 september t/m 12 oktober 2014


Future exhibitions

Past exhibitions

2020 - IN & OUT
12 jun - 18 jul
2016 - WINTERMEZZO
12 dec - 11 jan
2015 - Hybrids
6 jun - 5 jul
2013 - New Star(s)
7 sep - 15 sep
2013 - Summer Knows
23 aug - 1 sep
2012 - PR#1 - After
10 mrt - 18 mrt
Tasmanstraat 188 Den Haag | 070-346 6309