Galerie Helder

2013 - Mirror of the Unknown

 

Kom ook naar de speciale finissage zondag 30 juni 17.00 - 19.00u 

Leonard van de Ven (1972) schildert als tekenaar en tekent als schilder in een eigen mengvorm van potlood en verf gecombineerd met andere materialen. Meestal werkt hij op ruw linnen en af en toe op het kale hout, laag over laag over laag, over …. de mens. In een lege, maar gekaderde omgeving volhardt hij in een intensief vastgelegde, vertragende gebeurtenis. Dit biedt op z’n best inzicht in hemzelf en de ander, op z’n minst troost.

 

In een gestileerde beeldtaal met een stoffelijkheid, die herinnert aan fresco’s, zet Leonard van de Ven de eigen tijd stil om duurzame herkenning op te roepen. Hij zoomt in op zijn eigen leven en hij suggereert opnieuw de Ways of Worldmaking: een serie werken die onbetrouwbaar en geruststellend, pijnlijk en troostend, ongewis en zeker zijn. Evenzeer als het bestaan wankelen ze op de rand van het niets. Hij houdt de wereld zo in een precaire toestand.

 

Zijn serienaam Ways of Worldmaking is ontleend aan het gelijknamige boek van de filosoof Nelson Goodman. In deze nieuwe serie werken op linnen en op papier reflecteert Leonard op de veelheid aan versies en visies in onder meer wetenschap, politiek, media, economie, kunst en recht, waarin systemen en kaders, concepten en symbolen naast elkaar werelden creëren en cultiveren: "Each is real and just under a given system." aldus Goodman.

 

Jans Muskee (1961) is een meester van het blootleggen van ‘de waarheid’. Waar alle fantasie en verlangen, alle taboes en dogma’s samenkomen, doet Muskee er nog een schepje bovenop! Je zou kunnen zeggen dat hij de toeschouwer confronteert met de naakte waarheid, letterlijk en figuurlijk. Het draait om de mens en zijn werkelijkheid; dat we er in het dagelijkse leven allen keurig netjes bij zitten is nog geen garantie dat het er evenzo van binnen uitziet. Het theater dat leven heet. In the eye of the beholder is the naked truth.

 

Zolang als Jans kunstenaar was, bleef  hij altijd trouw aan zijn manier van zich verhouden tot de buitenwereld. Iedere keer verrast hij, zichzelf te bekwamen in nieuwe tekentechnieken. Ja, hij is een avontuurlijke tekenaar. Zijn grenzen zijn meer dan tweedimensionaal. Hij bouwt nieuwe tekeningen naar het driedimensionale vlak. Door de combinatie van verschillende materialen componeert hij een decorachtig tafereel van associaties. Als een theater van het leven.

Future exhibitions

Past exhibitions

2020 - IN & OUT
12 jun - 18 jul
2016 - WINTERMEZZO
12 dec - 11 jan
2015 - Hybrids
6 jun - 5 jul
2013 - New Star(s)
7 sep - 15 sep
2013 - Summer Knows
23 aug - 1 sep
2012 - PR#1 - After
10 mrt - 18 mrt
Tasmanstraat 188 Den Haag | 070-346 6309