Galerie Helder

2013 - Beyond the Horizon


Opening:

Zaterdag 23 maart om 17.00 uur

door:

Arno van Roosmalen, directeur van Stroom Den Haag


Frode Bolhuis en Manu Baeyens presenteren in de expositie hun complementaire werelden. Die zijn vol fantasie en verhalen, waar alles mogelijk is en de creativiteit onbegrensd lijkt. De een maakt ruimtelijke beelden, de ander tweedimensionaal werk. Samen maken zij ook een installatie vanuit de vonken van elkaars energie. De poëzie is hun raakvlak tot ver voorbij de horizon.

 

De fijngevoelige beelden die Frode Bolhuis (Enschede, 1979) maakt, getuigen van de intensiteit van zijn werkbenadering. In zijn beelden zoekt hij naar de essentie van zijn kunstenaarschap. Hij heeft een grote behoefte naar contact met zichzelf en om het collectieve te bereiken en tegelijkertijd om via zijn beelden de toeschouwer te raken.

 

Frodes werk is poëtisch te noemen. Ingetogen maar ook sterk qua vorm. Er zijn nauwelijks woorden nodig om zijn werk te verklaren. Zijn werken zijn associatief. Gevoel en intuïtie spelen een belangrijke rol bij de vervaardiging. Hij vormt een eigen wereld met archetypische vormen, gevoelige materiaalkeuze en -gebruik, gecombineerd met subtiele kleuren. Het zijn sensuele en zintuiglijke beelden, dromerig en eigenlijk te mooi om in het echt te kunnen bestaan. Je kunt zeggen dat het beelden zijn vanuit de onderbuik.

 

De soms architectonische beelden tonen menselijke trekken. Zijn affiniteit met het huiselijke tafereel komt in het werk duidelijk naar voren. Dat is niet verwonderlijk vanwege zijn voorliefde voor vormgeving. Het formaat van de beelden is zowel klein als groot. Ze hebben het bezielde aspect van innerlijke roerselen. Het zijn grote kleine of kleine grote beelden. Het resultaat is steeds sterk en verrassend. Vanuit de klassieke beeldhouwdiscipline weet hij zich een beeldtaal eigen te maken, die typisch Bolhuis is.

 

Het plezier van het onverwachte, dat is het werk van Manu Baeyens (Gent, 1972). Hij is in staat om de wereld een zin te geven die lichtvoetigheid heet. Het is fenomenaal werk. De schilderijen zijn stuk voor stuk het resultaat van definitieve beslissingen die niet omkeerbaar zijn. Kenmerkend is de onuitputtelijke energie die het uitstraalt, in kleurgebruik, in materiaalkeuze en in expliciete vormentaal. Bij Manu Baeyens heeft de fantasie geen grenzen. De vrijheid die hij neemt voor zijn kunstenaarschap is immens groot, groter dan de gewone wereld die we geacht worden te leven. Met zijn schilderijen schept hij zijn nieuwe wereld vol avontuur en verhalen. Hij is een kunstenaar pur sang, een alchemist.

 

De kleuren sidderen aan het oppervlak, vormen nemen elkaar over, de afbeeldingen zijn absurd en levendig, in menselijke gedaante of als dierlijk silhouet en de ziel schuilt in alle hoeken. Het is een verademing om zijn werk te kunnen ervaren. Onze waarneming verraadt dat er een rijke wereld schuilt in deze kunstenaar. En fantasie stijgt naar steeds grotere hoogten. Met Manu wordt de wereld blijer, speelser en kleurijker. We zullen met deze ervaring onze verbeelding verrijken.

 

Frode Bolhuis en Manu Baeyens maken speciaal voor de tentoonstelling BEYOND THE HORIZON ook een installatie in de galerie.

 

Lees ook over deze expositie:

de nieuwe online Mister Motley - 1 april 2013

de kunstblog Blikvangen - 9 april 2013

uit de Haagse kunstwereld Jegens&Tevens - 11 april 2013 

en van Sandra Smallenburg op de Cultuurpagina NRC - 18 april 2013

Future exhibitions

Past exhibitions

2020 - IN & OUT
12 jun - 18 jul
2016 - WINTERMEZZO
12 dec - 11 jan
2015 - Hybrids
6 jun - 5 jul
2013 - New Star(s)
7 sep - 15 sep
2013 - Summer Knows
23 aug - 1 sep
2012 - PR#1 - After
10 mrt - 18 mrt
Tasmanstraat 188 Den Haag | 070-346 6309