Galerie Helder

2011 - Introspection

“I N T R O S P E C T  I O N”

 

Warm welkom op de opening

 

zaterdag  04 juni 2011 om 16.00 u

 

 

Lees het artikel in Den Haag Centraal

Concepten vol fantasie in galerie Helder

DE DINGEN VERTELLEN HUN VERHAAL

 

 

 

Introspection toont werk van Lotte van Wulfften Palthe en Rik Smits. Hun werk is trots en monumentaal. Beiden passen een emotionele gelaagdheid toe en materialiseren die in beeld of tekening.

 

Introspection gaat over ons als deelnemer in het verhaal van de kunstenaar, een verhaal waarin we zelf geloven op grond van gezamenlijke waarheden. Een ervaring die individueel is en autonoom en tegelijk een herkenbaar beeld, betekenis, emotie bevat.

 

De materie, zoals beelden, schilderijen of objecten, komt tot leven in de geest van de maker én van de toeschouwer in een gezamenlijke ervaring die we ‘collectief individueel’ kunnen noemen. Beeld en betekenis komen bij elkaar. Hoe bepalen we de mate van autonomie van een werk? Het is een uitdaging ons daarin te verdiepen. We zoeken naar de essentie en achter de dingen, wat niet of nog niet zichtbaar is. Een confrontatie tussen het zichtbare en het onzichtbare.

 

Wat is werkelijkheid, wat fantasie en hoe kunnen we betekenis geven, zodat het voor ons waardevol wordt en de tijd overleeft? Vaak is verbeelding een kwaaie noodzaak en humor de redder van alle kwaad. Het antwoord is dat er een nieuwe wereld ontstaat, een van oplossingen, genezing en verwondering, zowel in fantasie als in werkelijkheid.

 

Zowel het tweedimensionale als driedimensionale werk komen ons heel vertrouwd voor.

De nieuwste tekening van Rik Smits “The Ministry of Legal Offices of the Vanishing Ecclesia” (2011) verwijst naar “THE GODS BELOVED UTOPIA’S, WE COULD HAVE CONQUERED THEM” uit zijn serie “Scorpoda”, een stad ontstaan tussen de oren van de maker, door toedoen van architectuur, humanisme, macht en religieuze verhoudingen.

 

Ook de driedimensionale werken van Lotte van Wulfften Palthe getuigen van een vrije verbeeldingskracht met humor. Zij heeft een sterke drang om via onderzoek tot een verlossing te komen in beeld, architectuur en taal.

 

Zo ontstond Fred, een verwijzing naar de ruimte waarin zij ooit gewoond heeft met haar ex-geliefde. Een monumentaal beeld waar je letterlijk en figuurlijk niet omheen kunt. Die ruimte is gedetermineerd in de vloeren, wanden, kozijnen, deuren, de schouw, als een onsamenhangend geheel en is daarna vele malen opnieuw gerangschikt. Zo ontstaat het nieuwe leven.

 

Zo is er ook de ruimtelijke, kolossale en besnorde Henry, die een uitvergroot licht werpt op de omgeving. De verbeelding van de humorvolle detective Hercule Poirot uit de boeken van Agatha Christie; het fiere, brutale mannetje dat overal onderzoekend zijn neus insteekt. De binnenpret zit diep in het werk van Lotte en de poëzie kun je tussen de regels door lezen. Zij verwijst zelf naar Toon Tellegen, die onze ‘dingen’ menselijke waarde toekent.

 

Ik kijk naar haar werk met een brede glimlach op mijn gezicht. Dat werkt verlichtend. En wat een blije ervaring!

 

 

Rik Smits is ook te zien op de tentoonstelling All About Drawing 100 Nederlandse kunstenaars, Stedelijk Museum Schiedam, 23 april - 28 augustus 2011.

Future exhibitions

Past exhibitions

2020 - IN & OUT
12 jun - 18 jul
2016 - WINTERMEZZO
12 dec - 11 jan
2015 - Hybrids
6 jun - 5 jul
2013 - New Star(s)
7 sep - 15 sep
2013 - Summer Knows
23 aug - 1 sep
2012 - PR#1 - After
10 mrt - 18 mrt
Tasmanstraat 188 Den Haag | 070-346 6309