Galerie Helder

2011 - Incredible Moments

Incredible Moments biedt ervaringen van koestering en huiselijkheid, van de innerlijke landschappelijke belevingswereld van Elsbeth van Dijk (schilderijen) tot de landschappelijke interieurinstallaties van Daphne Brasser (vormgeving). Hier versterken ze elkaar in beeld en betekenis.

 

Daphne Brasser

Verticale bloeiende voorjaarsvelden, vol ontkiemende knoppen die op ieder moment kunnen openspringen ... Geïnspireerd door natuurvormen brengt Daphne 'buiten' naar 'binnen'. Zij legt die ervaring vast met haar landschappelijke interieurinstallaties. Vilt is het materiaal dat zich naar de hand van de maker laat plooien en vormen tot een driedimensionaal object: zacht, kleurrijk en functioneel tegelijk.

De fantasie slaat op hol wanneer je die grote ronde bal ziet, warm rood van binnen en bedekt met een dikke buitenlaag van grijze as met felrode spikkels, als een bol van rollend vuur. Het interieur wordt dan verrijkt met een object dat dient als metafoor voor een haardvuur. En haar lichtpanelen gebruikt zij om ruimte te scheiden of te begrenzen, waarbij licht en kleur vrij spel hebben.
Hier laat ontwerper Daphne Brasser zien dat functie en vormgeving een lust voor het oog kunnen zijn.

 

Elsbeth van Dijk

Elsbeth is continue bezig met het proces, een intens onderzoek voorbij beeld en betekenis. Het gaat om de energie van de innerlijke verbeelding. Zo heeft elk schilderij een persoonlijk verhaal dat zij aan zichzelf toekent. Het ontstaan van het schilderij is pure overweging van het moment zelf, met de grote vraag “wanneer is het schilderij af? Ga ik verder of stop ik?” Haar gevecht is boeiend, terwijl echter het doek veel rust uitstraalt.

Het schilderij is sereen geschilderd met vrije, grote penseelstreken, hier en daar open en met een gebalanceerde compositie. Het beeld is vrij om onze ervaring en onze gemoedstoestand te ontvangen ... Het is een bevroren tafereel dat ooit lijkt plaatsgevonden te hebben. Ergens op een tijdloos moment en een onbenoembare plaats. Ver van alle zorgen, in bevroren verlangens, met hoop en met een tikje melancholie. Alleen de titel van het werk verraadt de herkomst.

Het is de ervaring voorbij ... het maakt niet uit waar het is, het beeld is universeel in zijn betekenis. De plek kan overal zijn.

Deze momenten in het werk van Elsbeth nemen wonderlijk genoeg onze beleving mee naar een ervaring dichtbij onszelf ... een déjà vu-gevoel, een open constatering van ... verlaten landschappen met rare bouwsels of onbeduidende objecten, plekken waar men ooit gewerkt heeft ... en misschien levende wezens ... Of die daar terug zouden komen weten we niet. Of hebben ze voorgoed die plek verlaten?

Het is fascinerend hoe het schilderij een beroep doet op ons gezamenlijke collectieve geheugen. Een soort vage herinnering die steeds duidelijker wordt naarmate we met het werk vertrouwd raken. Het schilderij vertegenwoordigt onze beleving. Ik vind het krachtig en tegelijkertijd bescheiden. Zo ken ik Elsbeth uit onze gesprekken.

Future exhibitions

Past exhibitions

2020 - IN & OUT
12 jun - 18 jul
2016 - WINTERMEZZO
12 dec - 11 jan
2015 - Hybrids
6 jun - 5 jul
2013 - New Star(s)
7 sep - 15 sep
2013 - Summer Knows
23 aug - 1 sep
2012 - PR#1 - After
10 mrt - 18 mrt
Tasmanstraat 188 Den Haag | 070-346 6309