Galerie Helder

Parade of Pumpkins - Shigeo Arikawa

Voor elke presentatie maakt fotograaf en filmmaker Shigeo Arikawa (Japan, 1982) een totaalconcept. Hij onderzoekt en regisseert zijn materiaal vooral vanuit verschillende zintuiglijke ervaringen. Ervaring wordt meestal ook geassocieerd met persoonlijke herinneringen en voorkeuren uit de eigen cultuur. Arikawa vertelt dat de werkelijkheid slechts een persoonlijke waarheid vervult. Hiermee wil hij ons confronteren met de eigen perceptie en vooringenomenheid. 

 

Zijn bronmateriaal bestaat uit landschappen en elementen van de natuur zoals bomen, bloemen, water, de indrukken van zijn reizen. Door beeldmanipulatie beïnvloedt Arikawa onze waarneming. Ook onderzoekt hij wat woorden of geluid in verschillende talen kunnen reflecteren. Uiteindelijk speelt de toeschouwer namelijk de hoofdrol in zijn werk. 

 

In zijn nieuwste werk leunt Arikawa ook op de Oostenrijkse wetenschapper Ernst Mach (1838 - 1916). Als je je rechteroog sluit kijk je via het linkeroog naar de buitenwereld. Dit blikveld bestrijkt het gebied vanaf rechtsboven de neusrand en door naar de onderkant van de oogkas en verder terug naar het begin boven. De relatie tussen wat we zien -het object- en wie we zijn -het subject- lijkt hiermee neutraal, zoals binnen en buiten, maar is dat zo? Dat precies bevraagt Arikawa voortdurend in zijn werk. Alles heeft een context en is in beweging, niets blijft zichzelf zonder referenties. 

 

De expositie ‘Parade of Pumpkins’ laat twee series werken zien, de ene met statisch beeld, de andere in combinatie met bewegend beeld. 

In de ‘Self-portraits’ maakt Arikawa de scherptediepte van zijn objecten tot onderwerp. In deze statische afbeeldingen werkt hij de termen focussing en framing uit, net zoals Mach dat hierboven bedoelt voor onze waarneming. Arikawa noemt deze fotowerken ‘Self-portraits’ omdat ook zijn eigen hand, hoewel onzichtbaar, in feite onderdeel is van het beeld. 

In de serie ‘Voice-over’ voegt Arikawa bewegend beeld toe op een klein scherm. Lipbewegingen zonder geluid roepen hier nog meer associaties op over de statische afbeelding erboven. 

 

‘Parade of Pumpkins’ met acronym ‘POP’ verwijst naar het gelijkluidende Japanse woord, dat letterlijk betekent: de figuur van een persoon -als een metafoor voor waarneming of associatie. Zo is deze presentatie te beschouwen als een nieuwe spiegel en uitleg van hoe de huidige beeldcultuur in ons wezen kan voortrazen.  

Future exhibitions

Past exhibitions

2020 - IN & OUT
12 jun - 18 jul
2016 - WINTERMEZZO
12 dec - 11 jan
2015 - Hybrids
6 jun - 5 jul
2013 - New Star(s)
7 sep - 15 sep
2013 - Summer Knows
23 aug - 1 sep
2012 - PR#1 - After
10 mrt - 18 mrt
Tasmanstraat 188 Den Haag | 070-346 6309