Galerie Helder

Niek Hendrix

 

Zie interview in Metropolis M online van 12 juli 2012.

 

Jorge Luis Borges beschrijft in El idioma analítico de John Wilkins een zekere Chinese encyclopedie waarin geschreven staat dat dieren kunnen worden verdeeld in:

 

a) die de Keizer toebehoren,b) gebalsemde, c) tamme, d) speenvarkens, e) sirenen, f) fabeldieren, g) loslopende honden, h) die in deze indeling voorkomen, i) die in het rond slaan als gekken, j) ontelbare, k) die met een fijn, kameelharen penseeltje getekend zijn, l) et caetera, m) die juist een kruik gebroken hebben, n) die uit de verte op vliegen lijken.


Foucault, de Woorden de Dingen

 

 'Ik maak schilderijen waarin ik de schijnbare wetten van onze werkelijkheid in beeld onderzoek. Wat is een afbeelding en hoe verhoudt deze zich tot de dagelijkse realiteit. Hiervoor gebruik ik beelden die werken als archetypen of beelden die bijna geen beeld meer zijn. Steeds zit er een beeldinhoudelijke tegenstrijdigheid in; het perspectief klopt net niet of bijvoorbeeld een paard dat ondersteboven hangt maar zich desondanks goed staande weet te houden. Wat kan ik geloven?

 

            (Anders geformuleerd aan de hand van een artikel van Nico Out in PZC)


'Ik maak schilderijen waarin ik onderzoek hoe de verhoudingen tussen beeld, waarneming en betekenis liggen als een conceptueel gegeven. In hoeverre bepaalt het beeld dat je in je hoofd hebt, wat je in werkelijkheid ziet? Wat kan je geloven?

 

 

Biografie

Niek Hendrix (1985) woont in Breda en werkt in Tilburg.

Afgestudeerd in 2011, Beeldende Kunst Sint Joost Breda.

De oprichter van het kunstblog Lost Painters

 

"Ik ben de boeken die ik gelezen heb, 
de films die ik gezien heb, 
de mensen die ik ontmoet heb,
 de plaatsen waar ik ben geweest,
 de muziek die ik geluisterd heb."

 

 

Tentoonstellingen

2012

2011

2010

2008

 

Prijzen

2011

2010

 

Publicaties

Kunstwerken

Tasmanstraat 188 Den Haag | 070-346 6309