Galerie Helder

Anna Lange

NL-1969

De botsing tussen commerciële expansie en angst voor verandering, vooruitgang en stilstand, positivisme en magie wordt in Anna Lange’s aankomende film naar een hoogtepunt gevoerd. Tijdens het werken aan het scenario ontstonden in een golf van inspiratie een reeks installaties, foto’s en objecten.

 

De onvoorspelbaarheid van de gemaakte combinaties maken ieder beeld of ieder beeldenensemble tot een unieke visuele bespiegeling. Voor de gebruikte teksten leverden rockster Lou Reed en romancier AFTh. Van der Heijden hun bijdragen. In de installaties vinden we behalve neon, authentieke erfstukken, dieren en fragmenten uit de wereld van de snelweg.

 

Aanleiding voor het project sideway scenery was het overlijden van haar oom en tante waar de kunstenaar als kind vaak logeerde en voor wie zij als executeur-testamentair optrad. Toen Anna nog een kind was veranderde door de aanleg van een snelweg de hele omgeving radicaal. Niet alleen werd het familiegrondstuk doormidden gesneden: de belendende boerderijen verdwenen voorgoed; er kwam een vuilnisbelt op het door voorouders ontgonnen land en het erf van de buren veranderde in een felverlicht bordeel.

Tasmanstraat 188 Den Haag | 070-346 6309